Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gyöngyök titkai 2 rész

A gyöngyök titkai 2 rész
Sorozatunk második részével folytatjuk a gyöngyök mesés világának felfedezését. Ebben a részben a gyöngytenyésztés folyamatába nyerhetsz betekintést, megismerve az emberi beavatkozás csodáját és a természet valódi egyediségét. Ismerjük meg hát a gyöngytermelés titkait!

Mi az a tenyésztett gyöngy?

A tenyésztett gyöngyöket emberi beavatkozással állítják elő - magot ültetnek egy élő osztrigába - a Mise-Nishikawa-módszerrel. Bár a gyöngyök létezésük kezdetén segítséget kaptak, az embernek nincs befolyása az esetleges méretükre, alakjukra, színükre, vagy akár arra, hogy életben maradnak-e. Más szóval, minden gyöngy - legyen az tenyésztett vagy természetes - valóban egyedi.

A természetes gyöngyökhöz hasonlóan a tenyésztett gyöngyöknek is két fő fajtája van: a tengervíz és az édesvíz. Életük akkor kezdődik, amikor egy technikus beültet egy gyöngyöt hordozó osztrigába egy sejtmagot és a hámsejtek egy részét. A gyöngytermelés a puhatestű reakciója arra, hogy megvédje magát egy idegen magtól - ez az önfenntartás aktusa. Az osztrigának háromévesnek kell lennie ahhoz, hogy kibírja a műveletet, és mivel egy osztrigát hétéves koráig tartanak a gyöngyfarmon, ez azt jelenti, hogy egy osztrigából általában csak egy gyöngy keletkezik.
Amikor a Mise-Nishikawa gyöngytenyésztési módszert bevezették, rájöttek, hogy a legjobb magot egy édesvízi puhatestű, a mullette nevű kagylóhéjából készített gyöngyházmag adja, és nagyon sokszor ma is ezt használják. A kagylót vastag héját kis kockákra lehet vágni, amelyekből aztán különböző méretű kerek gyöngyöket lehet formázni. Ezt a különleges kagylót azért használták, mert tökéletes fajlagos sűrűséggel rendelkezik ahhoz, hogy az osztriga ne köpje ki. Manapság azonban a legtöbb magot gyantából készítik.
Ezek a magok igazából irritáló anyagok, ezért „nukleáltnak" nevezik őket. A tenyésztett osztrigagyöngyöket általában a hidegebb hónapokban gyűjtik, amikor a gyöngyházréteg vékonyabb, és így a csillogás általában a legjobb.
Általában minden egyes osztriga csak egy gyöngyöt termel, ami azt jelenti, hogy az osztrigákat nagyon odafigyelve gondozzák a tenyészetben. A ragadozókat távol tartják, és minden egyes osztrigát évente legalább háromszor ellenőriznek és súrolnak, és szoros felügyelet alatt tartanak.

Érdekesség
1000 darab osztrigából: 

  • 50%, azaz 500 darab nem jut el a gyöngytermelésig.
  • 20%, azaz 200 darab selejtes gyöngyöt termel, amelyek hibásak, foltosak, elszíneződtek, vagy deformáltak.  
  • 25%, azaz 250 darab piacképes minőségű gyöngyöt tartalmaz
  •  5% pedig, azaz  50 darab csak a kiváló minőségű gyöngy

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés tovább erősítette csodálatodat a gyöngyök iránt. Ne feledd, hogy a Life & Style ékszer webáruház mindig készen áll arra, gyöngyökkel ékesítsen Téged. Tarts velünk a sorozatunk következő, izgalmas részében is, ahol tovább merülünk a gyöngyök titokzatos világában. 
A Life & Style ékszer webáruházban kifinomult és minőségi gyöngyékszerek széles választékával várunk, hogy eleganciáddal és stílusoddal mindenkit lenyűgözz. Fedezd fel kínálatunkat, és találd meg azt a tökéletes gyöngyékszert, amely a mindennapokban és különleges alkalmakkor is kiemeli szépségedet! 

 

Az oldal tetejére