Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Melyik ujjunkon kell hordani a gyűrűt?

Melyik ujjunkon kell hordani a gyűrűt?
Az eljegyzés felnőtt életünk egyik legjelentősebb pillanata. E különleges esemény alkalmával a hölgyeknek gyűrűt illik ajándékozni. A jegygyűrű az évszázadok, sőt évezredek során hatalmasat változott. A sásból font ideiglenes viseletet napjainkra felváltotta az arany vagy fehérarany karikagyűrű, drágakővel, leggyakrabban gyémánttal díszítve. De bármennyire is megható az eljegyzés pillanata, sokszor felmerül a kérdés: melyik kezemen viseljem?
 

Ebben a cikkben szeretnénk egy kis útmutatót adni az eljegyzési etiketthez, a gyűrűsujj fogalmától egészen a mindennapos gyűrűviselésig.

A legtöbb nyugati országban a hagyomány azt diktálja, hogy az eljegyzési gyűrűt a bal kéz negyedik ujján kell viselni (amelyet általában gyűrűsujjnak neveznek). Ezt a régóta bevett szokás onnan ered, hogy egykor úgy gondolták, ennek az ujjnak van egy különleges vénája, amely közvetlenül a szívhez fut. Ezt „Vena Amoris”-nak nevezték el, ami „szerelem vénáját” jelenti. Bár az anatómia tudománya azóta bebizonyította, hogy minden ujjnak van vénás kapcsolata a szívvel, ez a hagyomány a legtöbb helyen a világban ma is fennmaradt.

Ám egyes országokban, például Indiában, Norvégiában és Oroszországban az eljegyzési gyűrűt a jobb kézen illik viselni.

Egy másik teória a bal kézen hordott gyűrűről a keresztény szertartásokhoz köthető. A korai keresztény házassági rituálékon a gyűrűt a harmadik ujjon hordták. A szertartás alatt a pap „Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” mondat kíséretében levette a gyűrűt, megérintette vele a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjat, majd amikor elhangzott az ámen, ráhelyezte a gyűrűsujjra, és ezzel a házasság hivatalosan is megköttetett. 

Egy harmadik elmélet szerint, az, hogy melyik kezünkön hordjuk a gyűrűt, kimondottan praktikus szempontok szerint lett meghatározva: a jegygyűrűk általában aranyból készülnek, ami puha fém, így kevesebb sérülésnek vannak kitéve a bal kézen, mivel az emberek többsége jobbkezes. Ebben az esetben egy jobbkezes embernek valószínűleg a bal kisujja után a bal gyűrűsujja a második legkevésbé használt ujja. Mivel a kisujjra sokkal kisebb gyűrű fér, a nagyobb dekorálható felület miatt a gyűrűsujjon véglegesítették az eljegyzési gyűrű viseletének helyét.

A hagyománynak nagy súlya van a gyűrűviselés szokás szempontjából, ám mégis a gyűrű viselőjének döntésétől függ, hol hordja. Bal vagy jobb kéz? Nem számít! A lényeg az, amit a gyűrű viselésével szimbolizálunk. 

A gyűrű az elkötelezettség és összetartozás, a szeretet és a partner iránti odaadás szimbóluma. 

Van egy régi hiedelem, miszerint menyasszonyként vagy feleségként balszerencsét okoz, ha az eljegyzési gyűrűn kívül bármit viselsz a bal gyűrűsujjadon. De ha nem vagy az a babonás típus, hordj olyan gyűrűt, amilyet szeretnél! Ha azonban randevúzol, egy gyűrű viselése az adott ujjon azt jelezheti mások számára, hogy elkötelezett kapcsolatban élsz.

 
És mi legyen a házasságkötés után?

Sokan a jegygyűrűt a házasságkötés előtt átteszik a jobb kezükre, hogy a karikagyűrűt a bal ujjára tudja húzni a férje az esküvői szertartáson. Vannak, akik úgy döntenek, hogy jegygyűrűiket és eljegyzési gyűrűiket egy egységes darabba forrasztják össze. 

Milyen sorrendben hordjam az eljegyzési és jegygyűrűt a gyűrűs ujjamon?

Sokan követik a gyűrűk viselésének hagyományos stílusát; ha megtették a házassági fogadalmat, először ugyanarra az ujjra teszik fel a jegygyűrűt, másodszor pedig az eljegyzési gyűrűt.

Ha más anyagú jegygyűrűt választottál, amelyek színben és stílusban nem illenek össze (például, ha van egy egyszerű sárga arany gyémánt jegygyűrűd és egy vintage fehérarany eljegyzési gyűrűd), dönthetsz úgy, hogy a karikagyűrűdet a bal kezeden és az eljegyzésén hordja a jobb kezeden hordod. Ez akkor is remek megoldás, ha az ujjaid rövidebbek.

Érdemes előre gondolkodni és összeillő eljegyzési és karikagyűrűt választani.

 
Hordhatod minden nap az eljegyzési gyűrűdet?

Igen, semmi akadálya, hogy mindennap viseld, ha pár dologra odafigyelsz. Fontos, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket, karcolódást, a kövek károsodását.

Bölcs dolog eltávolítani a gyűrűt, amikor takarítasz, edzőterembe készülsz vagy más fizikai munka vár rád. És egy fontos dolog: Vedd le éjszakára a gyűrűdet! Nem csak azért, mert megsérülhet, hanem mert megsebezheted, megkarcolhatod a bőrödet vele.


Tisztítás:

Ha a jegygyűrűdet évente kétszer-háromszor szakszerűen megtisztíttatod, akkor akár az örökkévalóságig megőrzi fényét, mellyel táplálja mindazt, amit képvisel.

 
Az oldal tetejére