Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mert ha igaz, hogy a gyémánt örök, akkor tegyük őket szórakoztatóvá! - Interjú Lisa O-val

Mert ha igaz, hogy a gyémánt örök, akkor tegyük őket szórakoztatóvá! - Interjú Lisa O-val
Az olasz ékszertervező Lisa O., munkássága a minimalizmusra és a geometrikus formákra épül. Az ékszerei letisztult, modern és időtlen stílust képviselik, és kizárólag a legmagasabb minőségű anyagokból készülnek, mint például arany, ezüst és drágakövek. Lisa O. az ékszerei mellett a környezetvédelemre is odafigyel, és a fenntartható anyagokat részesíti előnyben. Az ékszerei között megtalálhatók fülbevalók, nyakláncok, gyűrűk és karkötők is. A tervező munkássága sokak szerint a minimalizmus és a luxus tökéletes egyvelege, és az egyszerű formákban rejlő szépséget tárja fel. Vele beszélgetünk most.

- Mikor  kezdtél el ékszertervezéssel foglalkozni?

-  Mindig is szenvedélyesen szerettem az ékszereket, ezt valószínűleg édesapámtól örököltem, ő Alberto Osimo, a Forever Uniqe márka megalapítója, így mondhatni, gyémántok mellett születtem. Ékszertervezéssel komolyabban a középiskola után kezdtem el foglalkozni. Ékszertervezői diplomát szereztem a milánói SO IED-nél. Majd után Londonba költöztem és Central Saint Martins egyetemen képeztem magamat tovább.

- Mikor döntöttél úgy, hogy a nagyközönségnek is bemutatod a munkáidat?

- Édesapám 2015 óta mutatja be kollekciómat a nemzetközi ékszervásárokon. A Lisa O. márkával mint különálló kollekcióval először 2020 januárjában jelentünk meg a Vicenzában tartott ékszerexpón.

- Színes és sokféle stílusban tervezel ékszereket. Van személyes kedvenced a kollekcióidból?

- Bár mindegyik kedves számomra, a Chubby kollekció áll a szívemhez a legközelebb, mert a jegygyűrűm is  egy Chubby. 

- Mi motivált, amikor megalkottad a Chubby ékszereket?

-  A Chubby-kollekció 2020-ban született a koronavírus-zárlat után, és lágy volumene azt a kényelmet képviseli, amit mindannyian megéreztünk, miközben kénytelenek voltunk otthon maradni. Hiszen nem kellett szűk, kényelmetlen ruhákat, magas sarkú cipőket, egyéb kellemetlen viseletet hordanunk. Otthon maradva, elég volt egy tréningruha és egy zokni, így arra gondoltam, hogy lefordítom ezt a kényelemről szóló gondolatot az ékszerek nyelvére és megszületett a Chubby-kollekció: gyűrűk és fülbevalók lágy vonalakkal és hangsúlyos ívekkel, amelyek a viselőjüket nyugodt, kellemes érzéssel töltik el, egyszerűen jól érzik magukat az ékszerek viselése közben.

- Általában mennyi idő telik el a tervezéstől a kivitelezésig?

- 4-6 hónappal a bevezetés előtt kezdek el tervezni egy kollekciót. A leghosszabb része a trendkutatás, majd a vázlatok, az anyagok és kövek keresése, végül a 3D-s tervezés, amely a prototípusok elkészítéséhez vezet.

- A drágaköveket hogyan választod ki?

- A kövek természetesen kulcsfontosságú szerepet játszanak. Néha ezeknek a kiválasztásával kezdem, majd ezek köré tervezem a kereteket, máskor előbb az ékszerem dizájnján gondolkodom, majd eldöntöm, hogy milyen kövekre van szükségem ahhoz, hogy a kívánt hatást a lehető legjobb módon érjem el. 

-  A csomagolás is igazán olasz. Mennyire tükrözi a Lisa O. stílust?

- A csomagolás az első dolog, amit az meglát, aki megkapja az ékszert, ezért tükröznie kell mindazt, amit tartalmaz. És nem csak ez a fontos, hanem ki kell emelnie a tartalmat, és összhangban kell lennie a márka stílusával és a dizájnnal. Az általunk választott szín, a lila. Ez lett a Lisa O. védjegye, mert friss, de nem banális.
Egy kis spoiler: dolgozunk a dobozok arculatfrissítésén, amit biztos vagyok benne, hogy imádni fognak!

-  Az ékszerek mellett nagyon sok mindennel foglalkozol. A természetvédelemmel, az újrahasznosítással, de még a hajléktalanság problémájával is.

- Nagyon érzékeny vagyok mindenre, ami körülöttem van, és nyilvánvaló, hogy a márkám tükrözi ezt a tulajdonságomat. Valójában van két olyan projektünk, amely különösen fontos számomra.
Az első időrendben a 'NA GIOIA nevet viseli, és 2020 végén született. A 'NA GIOIA karkötők 13 változatban készülnek, három színes selyemszálból és egy aranyszálból állnak, amelynek közepén egy aranyba foglalt gyémánt található. Minden színnek külön jelentése van. Mint tudjuk 2020 mindenki számára nehéz év volt, az egyik leggyakrabban hallott dolog az volt, hogy maradjunk otthon, hogy csak akkor leszünk biztonságban. Én arra gondoltam, hogy sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy van otthona és tető a feje felett, és így ők hogyan tennék ezt? Ebből a gondolatból született meg ez a projekt. A bevétel egy részét a PROTETTO egyesületnek ajánljuk fel, amely a hajléktalanokat és a nulla jövedelmű, nehéz helyzetben lévő családokat segíti és támogatja, azzal a céllal, hogy tetőt biztosítsanak nekik. 


A 2022-ben indult második projekt főszereplője a természet, konkrétan az erdőtelepítés. A CageMi egy gyűrű, egy különleges arany ketrec, amelyben egyedi, általam és a csapatom által kiválasztott színes drágakövek vannak elhelyezve. A bevétel egy részéből a ForestaMi akciót támogatjuk, amely célja, hogy több mint 3 millió fát ültessen el 2030-ig.

- A jövőbeni terveidről mondanál pár szót?
- Két új kollekción dolgozom, az egyik talán klasszikusnak tűnik, de egy csavarral a tökéletes tiszteletlen lesz és Lisa O. vicces stílusában készül. A másikat egy mindennap hordható javaslatnak szánom, hogy kitűnjön a viselője a hétköznapon is. Mindkét kollekció vitathatatlan főszereplője a gyémánt, az arany és a színes kövek.

- Kíváncsian várjuk! Köszönöm a beszélgetést!

Vinnai Attila
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Lisa O_ Gyémánt CageMi Chubby
Az oldal tetejére