Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért feketedik vagy zöldül az ezüst ékszerem?

Miért feketedik vagy zöldül az ezüst ékszerem?
A bőr fém ékszerrel érintkezve különböző módon reagálhat, ami elsősorban az ékszer anyagától, a bőrtípustól és más változóktól, például az éghajlattól, az izzadságtól és a vegyi anyagoktól függ. Néha mindezek a változók kellemetlen problémákat okozhatnak, mint például az ékszereke elszíneződését. Leginkább az ezüst ékszerekre jellemző ez, melyek feketedhetnek, de akár zöldülhetnek is.

Az ezüst elszíneződésének okai

Az ezüst különböző okok miatt feketedik meg. Sokszor beszélnek az ezüst oxidációjáról, ami tévhit, mert az ezüst nem oxidálódik, mivel nem az oxigénnel, hanem a például a kénnel reagál. Ez a reakció az, ami mattítja és sárgás vagy fekete színt ad neki, ami esztétikailag nem túl szép. Nézzük a kiváltó okokat:

1. Az egyik fő oka annak, hogy az ezüst ékszerek feketévé válnak az a sminkelt bőrrel való kontaktus. A kozmetikumok olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek valóban oxidálódnak.

2. A levegőben vagy a bőrön lévő nedvesség hatására az ezüstben lévő réz reakcióba léphet, és zöldes árnyalatúvá színeződhet. Meleg, párás éghajlaton ez elég gyakran előfordul. 

3 . A kénrészecskék is feketítik és mattitják az ezüstöt. A kén megtalálható a meleg forrásokban, az úszómedencékben, a zöldségekben és a tenger gyümölcseiben és az ezüst felületén ezüst szulfiddá alakul.

4. A szappanok és tisztítószerek felhalmozódhatnak az ékszerek felületén, különösen a gyűrűkben, ezek előbb mattítják, majd elszínezik, elsötétítik azokat.

Hogyan oldható meg és előzhető meg ez a színváltozás?

- Az elszíneződés elkerülése érdekében a legjobb, ha sminkelés közben minden ezüst ékszert eltávolítunk. 
- A sminktermékekkel való érintkezés után szintén tanácsos szappannal és vízzel kezet mosni, mielőtt felvesszük az ezüst ékszereinket. 
- Minden ezüst ékszert tartsunk távol a fürdőszobától és minden olyan helyiségtől, ahol víz érheti. A legjobb, ha nem viseljük ezüst ékszereket, ha testmozgást végzünk, uszodába, gőzfürdőbe vagy szaunába megyünk.

- Az is nagyon fontos, hogy ne viseljünk ezüst ékszereket erősen szennyezett területeken. Ha szénnel, olajjal érintkezünk, vagy kéntartalmú alapanyagokkal főzünk (például hal, tojás vagy kagyló), a legjobb, ha levesszük az ezüst kiegészítőket.

- Ha egy ezüst nyaklánc megfeketedik, abba kell hagynia a viselését, és vigyük el megtisztíttatni, hogy megakadályozzuk a további károsodást. Előfordulhat, hogy a bőr is elszíneződik az ékszer alatt, de ez szappannal és vízzel könnyen tisztítható

Egy ritka, de lehetséges oka a színváltozásnak: Allergia

Előfordul, hogy a bőrünk reakcióba léphet az ezüstöt tartalmazó ötvözetekkel, és ez okozhat mattulást. Bár az ezüst elméletileg antiallergén nemesfém, a reakciót nem maga az ezüst, hanem az ékszer előállításához használt keverékben lévő valamilyen anyag váltja ki.
Ezt az allergiát ezüst kontakt dermatitisznek nevezik, és sokkal gyakoribb, mint az gondolnánk. Az érzékenység viszketés, a terület kipirosodása, irritáció és gyulladás formájában jelentkezhet.
Nagyon ritka és szélsőséges esetekben az allergia a bőr hólyagosodását és hámlását okozhatja. Ha azt gyanítjuk, hogy ebben az allergiában szenvedünk, a legjobb, ha abbahagyjuk az ezüst viselését, és felkeresünk egy bőrgyógyászt a megfelelő kezelés érdekében. 


Ha már ezüstallergiát diagnosztizáltak, akkor bizonyos alapvető ajánlásokat kell követnünk. Kerülni kell a közvetlen érintkezést bármilyen ezüst tárgyakkal, legyenek azok használati tárgyak, érmék, dísztárgyak vagy ékszerek. stb. Ha ez nem kerülhető el, latex vagy szövetkesztyűt kell viselni a bőrrel való érintkezés elkerülése érdekében.
A legfontosabb, hogy hipoallergén ékszereket viseljünk csak. Például titánból, nióbiumból vagy orvosi acélból készülteket, amelyek kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciókat váltanak ki. Egy fehérarany ékszer is ideális választás lehet, mert nem csak az ezüst csillogását, de az arany értékállóságát is biztosítja egyben, miközben nem kell amiatt aggódni, hogy esetleg elszíneződhet.

Mindig ajánlatosabb nagy tisztaságú aranyat viselni, mivel ezek kisebb valószínűséggel generálnak allergiát. A Life&Style kínálatában szemet gyönyörködtető fehérarany ékszereket találhatunk, melyek számtalan stílusban és formában, akár drágakövekkel kombinálva bűvölnek el mindenkit, garantáltan nagy tisztasággal, hogy ne kelljen az allergia és az elszíneződések miatt aggódnunk, vagy kompromisszumot kötni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Lisa O_ MyStyle fehérarany
Az oldal tetejére