Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tégy velünk egy sétát a gyémántok világába - Ismerd meg a 4 C-t!

Tégy velünk egy sétát a gyémántok világába - Ismerd meg a 4 C-t!
A gyémántok lenyűgöző szépsége és kifinomultsága miatt különleges helyet foglalnak el az ékszervilágban. Minden egyes gyémánt egyedi és káprázatos, azonban nem minden gyémánt egyenlő. A gyémántok minőségét négy alapvető tényező, a csiszolás (cut), szín (color), tisztaság (clarity) és karát (carat) határozza meg. Ezen minősítési rendszer a „4 C”-ként ismert.  Nagyon fontos ismernünk ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzunk gyémánt vagy gyémántkövet magába foglaló ékszerek vásárlása során. A Life & Style ékszer ezen bogbejegyzésének az a célja, hogy a gyémántok minősítési rendszerének ismeretével felvértezve könnyebben találd meg a tökéletes ékszert.

1. A csiszolás (Cut)
A gyémánt csiszolása az a művészet és tudomány, ami a követ a bruttó (kibányászott) állapotából a lenyűgöző drágakővé alakítja át. A csiszolás minősége közvetlenül befolyásolja a gyémánt fényvisszaverő képességét és általános megjelenését. A precíz csiszolás maximalizálja a fény visszaverését a gyémánt belső felületein keresztül, amely a gyémánt csillogását és tűzét eredményezi. A különböző csiszolási  formák, mint a kerek vagy briliáns (Brilliant), négyzet (Princess), hegyes ovális (Marquise), ovális (Oval), körte (Pear), szív (Heart) és smaragd (Emerald), eltérő optikai hatásokat hoznak létre.

2. A szín (Color)
A gyémántok színe a teljesen átlátszótól (színtelen) a sötétsárga vagy barna-fekete árnyalatokig terjed. A színskála az ábécé betűivel van jelölve, az „D” (színtelen) az „Z” (színes) betűig. A ritka színű gyémántok, mint a rózsaszín, a kék vagy a vörös gyémántok, különlegesek és rendkívül értékesek. A szín nem csak a gyémánt megjelenését befolyásolja, hanem az árát is, egy színtelen gyémánt általában drágább, mint egy színes.

3. A tisztaság (Clarity)
A gyémántok tisztaságát a belső és a külső hibák, például a zárványok és a karcolások határozzák meg. A tisztasági skálán a „Flawless” (hiba nélküli) a legmagasabb minősítés, míg az „Included” (belefoglalt) a legalacsonyabb. A tisztaság befolyásolja a gyémánt értékét, de sok esetben a kis hibák szabad szemmel nem láthatók.

4. A karát (Carat)
A karát a gyémánt súlyának mérési egysége. A nagyobb karátú gyémántok ritkábbak és drágábbak. A karát szám azonban nem az egyetlen tényező; egy kisebb, magasabb minőségű gyémánt értékesebb lehet, mint egy nagyobb, alacsonyabb minőségű.

A természetes gyémánt minősítési rendszerének megértése alapvető a tökéletes darab kiválasztásához. A 4 C ismerete segít megérteni, hogy melyik gyémánt felel meg TE igényeidnek és költségvetésednek.
Látogass el a Life & Style ékszer webáruházba, és fedezd fel gyönyörű gyémánt kollekciónkat! Ha tanácsra van szükséged, vedd fel velünk bátran a kapcsolatot, és segítünk megtalálni a tökéletes gyémántot, amely összhangban áll a stílusoddal és elvárásaiddal.

 

Az oldal tetejére